2 Ocak 2008 Çarşamba

Yeryüzünde Sıcaklık Dağılışı

Yeryüzünde Sıcaklık Dağılışı



Yeryüzünde sıcaklık dağılışları incelenirken şu ortalamalar dikkate alınır :

-Yıllık sıcaklık ortalamaları

-Ocak ayı sıcaklık ortalamaları

-Temmuz ayı sıcaklık ortalamaları



Yıllık sıcaklık ortalamalarına göre :

- Yeryüzünde sıcaklık kuşakları oluşmuştur. Genel olarak dönenceler arasında kalan kesimler sıcak kuşağı oluşturur. Kutuplar çevresi soğuk kuşak , arada kalan enlemler ise ılıman kuşaktır. Türkiye ılıman kuşakta yer alır.

- Kuzey Yarımküre'de Güney Yarımküre'ye göre sıcak ve ılıman kuşak daha geniş, soğuk kuşak daha dardır. Bunun nedeni K.Y. de karaların daha geniş yer kaplamasıdır.

- İzoterm eğrileri G.Y. de daha düzenli uzanır. Çünkü burada karalar azdır.

- K.Y. de yüksek enlemlerde karaların batı kıyıları daha sıcaktır. Bu durumun nedeni sıcak su akıntılarıdır.



Ocak ayı sıcaklık ortalamalarına göre :

- KY kışı yaşar, en düşük sıcaklıklar bu yarımkürededir. GY yazı yaşar, en yüksek sıcaklıklar bu yarımkürededir. En düşük sıcaklık Kuzey kutup noktası yakınındaki büyük kara parçası olan Sibirya'nın iç kesimlerinde ölçülür ( -40°C )

- En yüksek sıcaklıklar Oğlak Dönencesi üzerindeki karaların iç kısımlarındadır. ( Güney Amerika, Güney Afrika, Okyanusya )



Temmuz ayı sıcaklık ortalamalarına göre :

- GY kışı yaşar, en düşük sıcaklıklar bu yarımkürededir. KY yazı yaşar, en yüksek sıcaklıklar bu yarımkürededir. En düşük sıcaklık Güney kutup noktasının bulunduğu Antarktika'dadır.( -20°C )

- En yüksek sıcaklıklar Yengeç Dönencesi üzerindeki karaların iç kısımlarındadır. ( Kuzey Afrika, Arap Yarımadası, İran Platosu, Orta Asya. )



Yeryüzünde Yağış Dağılışı

- Yıllık yağış dağılışına göre yeryüzünün bazı yerleri yıllarca hiç yağış almazken bazı yerlerin yağış miktarı 2000 mm yi geçmektedir.

- Ekvator çevresi, orta kuşak karalarının batı kıyıları ve Güneydoğu Asya, yeryüzünün en fazla yağış alan yerleridir.

- 30° enlemlerindeki D.Y.B. alanları , etrafı yüksek dağlarla çevrili kapalı havzalar ile kutuplar (T.A.B.) yeryüzünün en az yağış alan yerleridir.

- Yağışın yıl içindeki dağılışına yağış rejimi denir. (Düzenli – düzensiz)

Hiç yorum yok: