4 Ocak 2008 Cuma

Maddelerin Fiziksel Özellikleri

Katı madde,belirli bir şekle ve hacme sahiptir.(Ör=Kalem,cetvel vs.).Bunların şekil ve hacimleri dışarıdan bir etki yapılmadığı sürece bir değişikliğe uğramaz.Katı maddenin belirli bir hacme sahip olması katıyı oluşturan parçacıkların düzenlenme şeklinden kaynaklanır. Katılarda atom veya moleküller arası çekim kuvvetlerinin büyük olması yapıyı düzenli bir şekilde tutar.

Sıvı madde,belirli hacmi ve şekli olmayan maddelerdir.(Ör=Su,gazoz vs.).Sıvıların şekli kolayca değişir,çünkü sıvıları oluşturan parçacıklar birbirlerinin etrafında belirli bir ölçüde serbestçe hareket eder.Sıvılarda moleküller arası çekim kuvvetinin nisbeten zayıf olması düzenli yapının korunmasına engel olur ve bu nedenle sıvılar bulunduklar kabın şeklini alırlar.

Gaz madde, katı ve sıvılardan farklıdır.Çünkü ne belirli bir şekle ne de belirli bir hacmi vardır.(Ör=Hava,doğalgaz vs.)Gazlarda moleküller arası çekim kuvvetlerinin zayıf olması molekül veya atomların serbestçe hareketlerine izin verir ki bu nedenle gazlar bulundukları kabı tamamen doldururlar.

Plazma madde, bilinen tüm maddeler gibi atomlardan meydana gelir. Atomlar elektriksel olarak yüksüz parçacıklardan yani, nötronlar ve pozitif (+) yüklü protonların bir arada bulunduğu bir çekirdek ve o çekirdek etrafında dönen negatif (-) yüklü elektronlardan oluşur. Bir atomda, çekirdek etrafında bulunan negatif (-) yüklü elektronların sayısı, çekirdekte bulunan pozitif (+) yüklü protonların sayısına eşitse bu, atomun elektriksel olarak yüksüz olduğu anlamına gelir. Böyle yüksüz atomlardan oluşan bir gaz, yeterince ısıtıldığında veya radyasyona maruz kaldığında, enerjilerin şiddetlerine bağlı olarak, sahip olduğu elektronları en dış yörüngesinden itibaren kaybetmeye başlar. ( En dış yörüngedeki elektron atoma bağlanma gücü en zayıf olandır. Bu bağlanma gücü, çekirdeğe yakınlaştıkça artar. Güneşin çok yüksek sıcaklığa sahip olan korona adı verilen en dış tabakasında atomlar, elektronlarının çoğunu, bazen hepsini kaybetmişlerdir. Örneğin; koronodan gelen ışınlar analiz edildiğinde demir atomunun 13 hatta 14 elektronunu kaybettiği gözlenmiştir.) Elektron kaybeden atomda , pozitif (+) yüklerin sayısı, negatif (-) yüklere göre daha fazla kaldığından bu atoma iyonize olmuş atom ya da pozitif (+) iyon adı verilir. Böylece ortamda pozitif (+) iyonlar ve negatif (-) yüklü elektronlar serbest halde bulunur. Bu nedenle plazma iyonlaşmış gaz olarak da bilinir.

Plazmalar sıcaklık ve yoğunluk olarak incelendiklerinde yıldızların merkezlerinde çok sıcak ve yoğun olarak bulunurken, Dünya atmosferinde gözlemlenen kutup ışıması olaylarında olduğu gibi, daha düşük sıcaklıklarda ve yoğunluklarda da yer alabilmektedirler. Maddenin katı, sıvı ve gaz halleri ise plazmaya göre oldukça soğuk ve elektriksel olarak yüksüzdürler

Hiç yorum yok: