2 Ocak 2008 Çarşamba

Soğuk İklimler

Asya'nın kuzeyinde yer alan Sibirya, 12.800.000 km²'lik yüzölçümüyle Rusya'nın yüzde 60'tan fazlasını kaplar. Batıda Ural Dağları'ndan doğuda Büyük Okyanus'a kadar uzanır. Kuzeyinde Kuzey Buz Denizi vardır. Sibirya'nın güneyinde, batıdan doğuya doğru, Kazakistan, Moğolistan ve Çin Halk Cumhuriyeti yer alır. Sibirya'nın nüfusu yaklaşık 40 milyondur.

Sık ormanları, büyük ırmakları, buzlarla kaplı ovalarıyla ünlü bu bölge, doğa koşulları yüzünden yüzyıllar boyunca gelişememiş ve nüfusu artmamıştır. Sibirya'da kışlar uzun ve çok soğuk, yazlar ise kısa ve çok sıcak geçer. Dünyanın en soğuk yerlerinden biri olarak bilinen Antartika kıtasında kışları sıcaklık -78,3°C'ye, Sibirya'nın kuzeydoğusundaki Verhoyansk ve Oymyakon'da ise -67,7°C'ye düşer.

Sibirya'nın en kuzeyinde tundralar yer alır. Buralardaki kış dokuz ay sürer ve yazın yalnızca toprağın üzerindeki buzlar erir. Daha güneyde iğneyapraklı ağaçlardan oluşan ve tayga adı verilen geniş orman kuşağına rastlanır.

Sibirya doğal yapısına göre batıdan doğuya doğru üç ana bölüme ayrılır. Ural Dağları'nın doğusundan başlayan Batı Sibirya Ovası geniş bataklıklarla kaplıdır. Obi Irmağı ve kolları bu ovadan geçer. Orta Sibirya Yaylası batıda Yenisey Irmağı'ndan doğuda Lena Irmağı'na kadar uzanır. Büyük bölümü deniz düzeyinden 450 metre yüksekliktedir. Güneyde Moğolistan sınırına doğru yüzey engebelidir. Bu bölgede yer alan Baykal Gölü, Asya ve Avrupa'daki tatlı su göllerinin hepsinden daha derindir (1.620 metre). "Sovyet Uzakdoğusu" adıyla bilinen Doğu Sibirya Yaylası'nda ise dağlar, sıradağlar, yaylalar ve kuzeye doğru uzanan vadiler bulunur. Sibirya'daki bütün büyük ırmaklar kuzeye doğru akar.

Konu başlıkları:

1 İklim Tipleri
1.1 Karasal İklim
1.2 Tundra İklimi
1.3 Kutup İklimi



İklim Tipleri


Karasal İklim

*Kışlar soğuk ve yağışlıdır.En fazla kar yağışı görülür.

Kışlar çok uzun sürer 6-8 ay sürer
Türkiyede karasal iklim bariz olarak Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde görülür.
Bitki örtüsü bozkırdır(step).
Yıllık yağış miktarı 500-600mm dolayındadır.
Yıllık sıcaklık ortalaması 0-10 °C'dir

Tundra İklimi

*Görüldüğü yerler : Asya ve Amerika'nın Kuzeyinde, Grönland Adası'nın güney kıyıları.
Yağışlar çok azdır.
Kış sıcaklık ortalamaları -30°C kadar düşer.
Topraklar 100 m derine kadar donmuştur.
Bitki örtüsü tundradır.
Yıllık yağış miktarı 200-250mm civarındadır.

Kutup İklimi

*Sıcaklık her zaman 4°nin altındadır.
Zemin yıl boyunca karla kaplıdır.
Bitki örtüsü yoktur.
60 kuzey ve güney paralellerinde görülür.
Yağış çok azdır veya görülmez.
İnsanlar buzdan evlerde yaşar.

Hiç yorum yok: