11 Ocak 2008 Cuma

Gübreleme ne zaman yapılmalıdır

Gübreleme ne zaman yapılmalıdır?

Cevap : Gübreleme zamanı genelde verilecek gübrenin çeşitine, şekline (toz,likit vs) uygulanış tarzına, toprak tekstürüne, drenaj koşullarına, iklim ve bitkinin besin maddelerine olan ihtiyacına bağlı olarak değişir.
Genelde gübreleme ilkbaharda, bitkinin hızlı bir büyüme periyoduna girdiği devrede yapılır.
Gübre çeşidine göre; doğal gübreler genellikle ekim ve dikimden önce verilir.
Ahır gübreleri özellikle kompostla karışık olanlar süs bitkilerine ilkbaharda verilmeli ve genellikle 5-10 cm kalınlıkta toprağa serilip hemen toprakla karıştırılmalıdır.
İnorganik gübreler; esas vejetasyon devresinin başında, yani özellikle köklerin tam faaliyete geçtiği aylarda (mart-mayıs) arası verilmesi uygun olur. Kompoze gübrelerde ise; azot içerenler erken ilkbaharda verilmelidir. İki defada verilmesi halinde ilkini ilkbaharda vejetasyon dönemi başlamadan evvel, ikincisini vejetasyon dönemi başladıktan sonra ilkbahar sonlarında vermek uygun olur. Sadece yaprakları için yetiştirilen daimi yeşil bitkileri kış sonundan sonbahar başına kadar gübreleme mümkündür. Çiçekleri için yetiştirilen bitkileri tomurcuk ve çiçek teşekkülü başlarken gübrelemek yerinde olur. Yapraklarını döken bitkilerinde bir miktar yapraklandıktan sonra gübrelenmesi en iyisidir. Gübrelemenin zamanıda, işin yapıldığı saatte önem taşır. Gübrelemenin güneşte yapılması esnasında yapraklara düşen eriyik damlaları yanık tehlikesi yaratabilir, dolayısıyla gübrelemenin akşamüstü veya gölgede yapılması uygun olur.

Hiç yorum yok: