11 Ocak 2008 Cuma

Çatı ve teras bahçelerinde kullanılacak türler

Çatı ve teras bahçelerinde kullanılacak türlere örnekler veriniz.
Cevap : Çatı ve teras bahçelerinde iki çeşit uygulama yapılabilir.
a-Çatı yüzeyinin tamamına veya bir kısmına toprak serilerek b-Bitkileri kaplarda yetiştirme şeklinde Çatı bahçeleri ve teraslarda ön kısımlarda cezbedici renkli ve kokulu çiçeklerden oluşan çiçek parterleri ve güzel çiçekli ve meyvalı süs çalıları yeralmalı ve yer yer ağaç ve ağaççıklar sahaya serpiştirilmelidir. Ağaçlar küçük hacimli fazla boylanmayan türler arasından seçilmelidir. Terasta mevcut duvar, kafes, kamelya, çardak, kemer ve pergolalar sarılıcı ve çiçekli bitkiler ve sarmaşıklarla donatılır.
Terasta havuz bulunuyorsa, havuzda su bitkileri kullamlabilir. Böylece çatı veya teras bahçesinde güzellik, rahatlık, mahremiyet ile birlikte kuytu, gölgeli ve güneşli farklı kapalılıkta mekanlar oluşturulur.
Çatı ve teras bahçesinde kullanılabilecek bazı türler: Ağaçlar; Akçaağaç türleri (özellikle Acer negundo), Huşlar ve Uvezlerin bütün tür ve varyeteleri, Ardıçlar (Juniperus chinensis J.sabina, virginiana), Konik Ladin (Picea glauca albertiana conica), Mavi Ladin (Picea puııgens), Mugo çamı (Pinus mugo), Mazılar küçük boylu tür ve varyeteleri (Thuja occ. `Little champ.') Porsuk (Taxusbaccata) önerilebilir.
Ağaçcık ve Çalılar:
Geyik dikenleri (Crataegus spp), Kelebek çalısı (Buddleria davidü), Kızılcık (Carnus spp), İğdeler (Eleagııus angustifolia) Taflanlar (Euonymus spp) Cotoneoster spp Prunus spp Leylak (Syringa vulgaris), Kartopu (Viburnum tinus) ve güller (Rosa spp) önerilebilir. Sarılıcı Bitkiler :
Clematis, Lonicera, Campsis radicans Çok Yıllık Bitkiler:
Achillea, Alyssum (Alyssum saxatile), Aster, Bergenia, Dianthus, Erica carnea, Phlox (Phlox sabulata), Potentilla, Sedum, Thymus Yerörtücü Bitkiler :
Sedum, Mesembriantheum, Lambranthus, Alyssum, Dianthus

Hiç yorum yok: