3 Ocak 2008 Perşembe

KAR VE DOLU OLUŞUMU

KAR VE DOLU OLUŞUMU



Yağmurun oluşması iyi bilinmesine rağmen suyun katı evresi su çevriminin süreçleri arasında en az bilinenidir. Bununla birlikte, sıcaklıkları, çiğ noktasınınkinin oldukça altında olan bulutlarda su buharının bulunduğu kanıtlanmıştır. Aynı şekilde, su 0 0C’ın oldukça altındaki sıcaklıklarda sıvı halde bulunur. Su buharı ve sıvı su bulutları buz bulutlarından çok daha fazladır. Özellikle –41 0C’a kadar sıvı halde bulunabilir. Bulutlu hava “donma çekirdekleri” içerdiği zaman bu aşırı erime sona erer.
Kısaca kar için birinci koşul bir bulutun yani sıvı su içeren bir meteorun varlığını gerektirir. Bu koşul yağmur içinde gereklidir. Zaten bulutlu oluşumların yağmurları, buluttaki buz kristallerin çevresindeki sıvı suyu azaltarak, irileşmesinin neden olduğu daha önceki bir kar yağışından ileri gelir. Yer yüzüne kar yağması için alt katmanların sıcaklığı 0 0C’nın altında olması yeterlidir, bu karın yere düşmeden önce erimesini önler. Kuvvetli kar yağışları, aşırı erime halinin yükseltide durması şeklinde açıklanır.(Donma çekirdekleri etkisi)
Böylece karın oluşması için iki koşu gereklidir:
Aşırı erimenin sürmemesi için oldukça fazla sayıda çekirdeğin bulunması ve yükseltide sıcaklığın oldukça düşük olması,
Karın yağmura dönüşmemesi için yerdeki sıcaklık 0 0C’ın altında olmaması.

Düşey devinimler çok şiddetli aşırı erime damlalar, içerde hava kabarcıklarını da koruyarak, birdenbire katılaşırsa kar yerine dolu yağar.

Kar, ya yıldız ya prizma biçiminde kristaller ya da yumaklar halindedir. Kristaller, çok düşük sıcaklıklarda(genellikle yüksek enlemlerde) oluşan soğuk, ince ve kuru kardan meydana gelir.

Hiç yorum yok: