9 Ocak 2008 Çarşamba

İNTERNET ve TÜRKİYEDE İNTERNET

İNTERNET ve TÜRKİYEDE İNTERNET

Giriş
Günümüzde baş döndürücü bir hızla meydana gelen teknolojik gelişmeler bilgisayarları artık evlerimize kadar getiren maliyetlere indirmeyi başarmış durumdadır.
Hal böyle olunca evimize kadar sokulan teknolojiden verimli bir şekilde yaralanmak hemen hemen herkesin aklını kurcalayan bir sorun olmaya başlamıştır.
- “Peki bu teknolojiden nasıl yaralanabilirim? ”
Sorusu da giderek çok kolay bir cevapla karşılanacak duruma gelmiştir.
- ” Bir Bilgisayar alarak”.
- “ Peki bir bilgisayar almak yeterli olur mu ? ”
- “ Ama ben hiç bilgisayar bilmiyorum ki “
bu ve benzeri sorularda artık önemini yitirmiştir.
Çünkü eskiden olduğu gibi klavyeden girilen komutları değerlendirip buna göre işlem yapan işletim sistemleri artık geride kalmıştır.
Donanım ve yazılım sektöründe faaliyet gösteren dev firmalar çok acımasız bir rekabet ortamı içerisinde her geçen gün en sıradan insanın bile bilgisayar kullanmasını mümkün hale getirecek projeler üzerinde çalışmaktadır.
Araştırma geliştirme bütçeleri orta büyüklükte bir ülkenin mesela Türkiye’nin yıllık bütçesinin birkaç misline varan firmalar her geçen gün yeni bir müjde ile son kullanıcının yüzünü güldürmektedir.
Kısacası bilgisayar artık korkutucu bir karanlık olmaktan çıkmış aydınlık bir gelecek olmanın eşiğine gelmiştir.
İşte bu yüzdendir ki bizde dostlarımız arkadaşlarımız iş ortaklarımız ve çevremizdeki diğer insanlarımızın bu konudaki korkularının yersiz olduğunu göstermek üzere böyle bir çalışma hazırladık .Hiç korkmayın çekinmeyin. Unutmayın ki ;
sizin için bir kolaylık mutlaka vardır.

Bilgisayar Nedir ?

Bilgisayar haklı veya haksız üzerinde en fazla spekülasyon yapılan teknolojik aletlerden bir tanesidir. Bir iş makinasıdır. Herhangi bir aletten farkı tekrarı mümkün olabilen işleri yapmasıdır. Bilgisayarı her ne kadar yanlışsa da bir insana benzetmek anlaşılmasını hep kolaylaştırmıştır. Nasıl ki bir insanın beyni kalbi karaciğeri vb fiziksel organları varsa bilgisayarında buna benzer mikroişlemci ,disk ,modem vb fiziksel aygıtları vardır. Aynı şekilde nasıl ki insanın nefsi ,vicdanı ,mantığı gibi ruhsal aygıtları varsa bilgisayarında işletim sistemi uygulama programları sistem driverları gibi aslında somut olarak varlığı rahatlıkla anlaşılabilen fakat permanent oldukları için duyularımızla algılamada zorluk çektiğimiz yazılım aygıtları vardır. Bu aygıtların her biri teknolojinin devleri firmalar tarafından üretilmekte ve son kullanıcının hizmetine sunulmaktadır. Her geçen gün Bilgisayar kullanımı daha rahat bir hale gelmekte ve bu konuda kayda değer adımlar atan firmalar gittikçe büyümektedir.

Ağ Nedir ?

Nasıl ki insanlar birlikten kuvvet doğar ilkesi doğrultusunda bir araya gelip kaynaklarını bir amaç doğrultusunda paylaşıyor ve çeşitli maksatlarla bir takım şebekeler kuruyorsa ; bilgisayarları da uygun bir transmisyon ortamında bir araya getirerek bunlardan çeşitli amaçlar doğrultusunda yararlanmak üzere çeşitli şebekeler kurabiliyoruz.





İnternet Nedir ?
Internet, tüm dünyaya yayılmış, birbirleri ile bağlantılı, yani birbirleri ile "konuşabilen" yüz binlerce bilgisayardan oluşan bir ağdır. Zaten "Internet" sözcüğü, İngilizce'de "uluslararası ağ" anlamına gelen "international network" sözcüklerinin birleştirilmesinden oluşmuştur. Bu uluslararası ağın çekirdeğinde birbirine yüksek hızlı bağlantılarla bağlı, sürekli çalışır haldeki bilgisayarlar (sunucular) vardır. Gerek telekomünikasyondan sorumlu devlet kuruluşları, gerek özel şirketler çeşitli ülkelerde bu bağlantıyı sağlayan ana omurgaları (backbone), yani ana iletişim hatlarını kurarlar. Bu omurgalardan Internet servis sağlayıcılara, şirketlere, üniversitelere ve daha önemlisi diğer ülkelerdeki omurgalara bağlantılar yapılmıştır. Bunların kendi aralarında da pek çok bağlantı vardır ve böylece çok bağlantılı bir "ağ" oluşmuştur.
Bunlar rasgele bağlantılar değildir; Internet ile ilgili bir hizmet vermek - Internet trafiğini yönetmek, Web sayfaları sunmak, evlerdeki ve şirketlerdeki kişilerin telefon hatları veya diğer özel hatlar aracılığıyla bu sunuculara bağlanmasını sağlamak, e-posta hizmetleri vermek vb. - amaçlı kurulmuş bağlantılardır. Örneğin evimizden modemimizle Internet servis sağlayıcımızın numarasını çevirip Internet'e bağlandığımızda, bizim PC'miz de Internet'in bir parçası olur. Olur ya, bu bilgisayarlardan bazıları - hatta en önemli olanları - devre dışı kaldığında bile Internet yok olmaz, çünkü bu iç içe geçmiş ağ yapısı sayesinde Internet üzerinde ulaşmak istediğimiz başka bilgisayarlara farklı Internet sunucuları üzerinden ulaşabiliriz. Bu trafiği de, biz farkında olmadan Internet servis sağlayıcılardaki ve telekomünikasyon şirketlerindeki sunucu bilgisayarlarda yüklü özel yazılımlar yönetir.

İnternetin Tarihi
İnternet’in ortaya çıkışı Amerikan Federal Hükümeti Savunma Bakanlığı’nın araştırma ve geliştirme kolu olan Savunma İleri Düzey Araştırma Projeleri Kurumu’na (DARPA-Defence Advanced Research Project Agency) dayanır.1969’da çeşitli bilgisayar bilimleri ve Askeri araştırma projelerini desteklemek için Savunma Bakanlığı ARPANET adında Paket Anahtarlamalı Ağ’ı oluşturmaya başladı.Bu ağ, ABD’ deki üniversite ve araştırma kuruluşlarının değişik tipteki bilgisayarlarını da içererek büyüdü.1973 yılında, ağ için bir protokol seti geliştirmek amacıyla Stanford Üniversitesinde daha sonra BBN’in ve University College,London’ dahil olduğu bir internetworking projesi başlatıldı.1978’e kadar ‘İLETİM KONTROL PROTOKOLÜ’nün (TCP-Transmission Control Protocol) dört uyarlaması geliştirildi ve denendi.1980’de bu küme sabitleşti ve ARPANET’e bağlı bilgisayarlar arasındaki iletişimi kolaylaştırdı.1983’te tüm ARPANET kullanıcıları TCP/IP olarak bilinen yeni protokole geçiş yaptılar. O yıl TCP/IP, ARPANET’i de içeren Savunma Bakanlığı İnternetinde kullanılmak üzere standartlaştırıldı.
ARPANET 1990 Haziran’ında kullanımdan kaldırıldı.Yerini ABD,Avrupa,Japonya ve Pasifik ülekelerinde ticari ve hükümet işletimindeki omurgalar (backbone) aldı.ARPANET’in kaldırılmasına rağmen, TCP/IP protokolü kullanılmaya devam etti.İnternet bağlantılarının büyük çoğunluğu ABD’de bulunmaktadır.
Dünyadaki bu yeni teknoloji için TÜRKİYE ilk adımı, TR-NET adı verilen ODTU-TUBITAK organizasyonun çalışmaları ile geç de olsa Aralık, 1991’de attı zira o zamana kadar çalışan TUVAKA (Türkiye Universite ve Akademik Kurumlar Ağı) isimli yapıdan farklı olarak tüm sektörleri İnternet dünyasına kazandırmayı amaçlıyordu.Bağlantı başvurusu NSF (National Science Foundation) ve CERN’e yapıldı.Her iki kurumdan da olumlu cevap Mart,1992 tarihinde gelmesine rağmen NSFNET’in başvurusu değerlendirildi.NSFNET’in tercih edilme nedenlerinin başında ABD ile TÜRKİYE arasındaki saat farkı ve bunun getireceği trafik azlığı idi.Ayrıca TUBITAK ile NSF’in aynı misyonu taşıyor olmasıda NSF’in tercih edilme nedenlerindendir.Temmuz,1992’de 64 Kbitlik hat için PTT’ye başvuru yapıldı,Eylul,1992 de ilk yönlendirici kuruldu ve 12 Nisan 1993 tarihinde ise İnternet genel kullanıma açıldı.
Turk Telekom’un 1996 sonuna doğru Turnet’i devreye sokmasıyla TR-NET misyonu
Turnet’e devrederek,Turnet’e kayıtlı bir servis sağlayıcı haline geldi.

Hiç yorum yok: