2 Ocak 2008 Çarşamba

GÜNEŞ SİSTEMİ

GÜNEŞ SİSTEMİ

GÜNEŞ SİSTEMİ
Güneş ile Güneş'in çevresinde dönen kuyruklu yıldızlar ve bütün gökcisimleri güneş sistemini oluşturur. Gök cisimlerinin dokuz(8) tanesi büyük olup bunlar gezegen adını alırlar. Dünyamızın da üyesi olduğu bu (8) dokuz gezegen, Güneş'e olan uzaklıklarına göre şöyle sıralanırlar:Merkür- Venüs- Dünya- Mars- Jüpiter- Satürn- Uranüs- Neptün ve Plüton(Plüton, gezegen olma özelliğini kaybetti).
Bütün gezegenler Güneş etrafında aynı yönde dönerler. Gezegenlerin uyduları da vardır. Ay, dünyamızın bir uydusudur. Venüs gezegeni, Güneş battıktan sonra batıda akşam yıldızı adıyla, Güneş doğmadan az önce de doğuda sabah yıldızı adıyla gözlenir. Merkür de aynı zamanlarda görülebilir.

Mars, Jüpiter ve Satürn de Güneş battıktan sonra gözlenebilir. Diğer gezegenler çıplak gözle görülmez. Gezegenlerin en küçüğü Merkür, en büyüğü ise Jüpiter'dir.

Güneş çevresinde dolaşan küçük kaya parçalarına göktaşı (meteor) denir. Göktaşları, Yerküreyi saran havanın içinden geçerken akkor hale gelir. Bu durum halk arasında yıldız kayması olarak bilinir. Toz ve gaz bulutlarından oluşan kuyruklu yıldızlar da Güneş çevresinde dolanırlar.
GÜNEŞİN YAPISI
Güneş, Samanyolu Galaksisi içinde yer alan milyonlarca yıldızdan biridir. Bütün yıldızlar gibi, kızgın bir gaz kümesinden oluşmuştur. Işıkküre denilen dış kısımlardaki sıcaklık 6000 derece dolayında iken, iç kısımlarda 15-20 milyon dereceye ulaşır. Verdiği ışık ve ısı, atom enerjisi yoluyla açığa çıkar.

Hiç yorum yok: