11 Ocak 2008 Cuma

Dikimin başarılı olması icin

Dikimin başarılı olması icin yapılması gerekenler nelerdir?
Cevap : 1) Öncelikle dikim sahası, sahası, dikilecek ağaç taksonunun kökleri ve toprak üstü kısımlarının normal gelişimine uygun hacimde olmalıdır.
2) Özellikle kaplı fidanların her mevsim dikilmeleri mümkün olsa da, fidanların uyku hali ve kök yenileme kapasitelerine uygun olarak dikim çalışmalaeı, Ekim-Mart periyodundaki elverişli iklim ve toprak koşullarında gerçekleştirilmelidir.
3)Dikim ortamlarının fıziksel ve kimyasal toprak özelliklerinin bitki yetiştirmeye elverişli olup olmadığı denetlenmeli ve gerekli hallerde ıslah önlemlerine başvurulmalıdır.
4)Dikim çukurları fidan materyalinin büyüklüğüne uygun ebatlarda açılmalıdır. Genel dikimler için kare şeklinde 3-3.5 m2'lik bir yüzey ve 1 m derinliğe sahip çukurlar, yol ağaçlandırmaları için de en az 2*2 m2'lik yüzeye sahip 1.5 m derinlikteki çukurlar önerilmektedir. Ayrıca dikim çukurlarının toprağın havalanması ve topraktaki çeşitli elementlerin okside olması açısından dikimden 2 gün önce açılmış olması faydalı olur.
5)Dikim çukurlarına yerleştirilecek toprak fazla killi ve kalkerli olmamalı, toksik maddeler içermemeli, fidanların başlıca su alımı, havalanma ve beslenme ihtiyaçlarına cevap verebilecek elverişli özelliklere sahip iyi kaliteli bitkisel toprak olmalıdır. Dikim esnasında uygulanacak gübrelemede inorganik gübreler kullanılmamalı, iyi yanmış ve ölçülü dozdaki (1/4) organik gübre, toprağa karıştırılarak verilmelidir.
6)Açılan çukurlar önce bir miktar hazırlanan toprakla doldurulmalı, bunun üstüne fidanlar, kök boğazı hizası toprak seviyesine gelecek şekilde yerleştirilmeli ve dikim çukurları tabaka tabaka sıkıştırılarak doldurulmalıdır.
7)Islak alanlarda gerekli drenaj önlemleri alınmalı, ilerde ağaçların köklerinde su birikmesi gibi problemlerin önüne geçilmelidir.
8)Dikilen fidanlar rüzgar etkileri ve çarpmalara karşı büyüklüklerine uygun tekli ya da üçlü veya dörtlü hereketlerle mutlaka desteklenmelidir.
9)Fidanlar dikimden itibaren uygun bir sulama sistemi ile sulanmalıdır.

Hiç yorum yok: