10 Ocak 2008 Perşembe

2001 ŞUBAT KRİZİ SONRASI TÜRKİYE

2001 ŞUBAT KRİZİ SONRASI TÜRKİYE


T.C. EKONOMİDEN SORUMLU DEVLET BAKANI KEMAL DERVİŞ : TL aşırı değerlendi.İhracatçılar bundan şikayetçi.Uluslar arası piyasada fiyat belirlemede zorlandıklarını belirttiler.TCMB gerekirse bu,aşırı değerlenmiş TL’ye müdahele edebilir(Bu müdahele Merkez Bankasının piyasadan döviz satın alarak TL’nin değerini düşürmesi ve döviz kurlarını yükseltmesi şeklinde olacaktı).
ŞUBAT 2001 KRİZİ SONRASI IMF İLE BİRLİKTE HAZIRLANAN EKONOMİK PROGRAMIN AMACI : Şubat 2001 krizinden hemen sonra hazırlanan bu ekonomik programın ana amacı(hatta tek amacı) Türkiye’de yıllardır süregelen yüksek enflasyonu azami düzeyde düşürmek.
Enflasyon hepimizin bildiği gibi genel fiyat artışıdır.Fiyatların artmasını temel olarak iki sebebe bağlayabiliriz.1)Üretim maliyetlerinde meydana gelen fiyat artışı(Bu durumda üreticiler yüksek maliyeti ürettikleri malların fiyatlarına yansıtacaklardır.).
2)Piyasada varolan mallara yönelik aşırı talep(Bu durumda fiyat artışının sebebi mallara olan aşırı talebi kısmaktır.).
Yukarıda yazılanlardan da anlaşılacağı gibi eğer amaç öncelikle yüksek enflasyonu düşürmek ise,enflasyonu düşüren olgular ve gelişmeler desteklenmelidir ki hazırlanan program ile pratikte yapılanlar arasında bir tutarlılık olsun.Ancak Devlet Bakanı Kemal Derviş’in sözlerinden de anlaşılacağı üzere program ile yapılanlar arasında böyle bir tutarlılık yoktur.Çünkü TL’nin değer kazanması demek elinde TL bulunduran Türk vatandaşının alım gücünü artması demektir.Bu da ,alım gücü sabitken , fiyatların gerilemesi demektir.Enflasyon genel fiyat artışı ise ve TL’nin değerlenmesi fiyatların düşmesi ile aynı etkiyi yaratıyorsa(Bu da anti-enflasyonist bir etki yaratır.) neden TL’nin değerlenmesi bazı makamları rahatsız ediyor.
Bu rahatsızlığın asıl sebebi ihracatın azalması ile büyüyen dış ticaret açığıdır.Ama kendi kanımca düşük bir enflasyon yüksek dış ticaret açığına değer.Bugüne kadar yüksek enflasyondan etkilenen kesim (Türkiye nüfusunun %80’ini oluşturan dar ve orta gelirli vatandaşlar olmuştur.Bu sefer bırakalım da “İhracat yapamıyoruz diyen patronlar ezilsin...


Mustafa GÜNER
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
İİBF İKTİSAT BÖLÜMÜ

Hiç yorum yok: